Pogány TIZ légtér információk

 
A Pécs-Pogány repülőtéren (a továbbiakban: Reptér) 2024. március 26-tól menetrend-szerinti utasforgalú járatok közlekednek a hét több napján.
 
A Pécs-Pogány TIZ légtérben korlátozottan lehet siklóernyős tevékenységet végezni a járatos napokon. Ez nem csak a Szársomlyó, Tenkes és Jakab-hegy starthelyeket érinti, hanem bármely, a TIZ területéről indított csörlős repülést, és a TIZ-be való berepüléseket is.
 

Általános szabályok minden napra

  • TUDJANAK RÓLAD! Minden nap be kell jelentkezni repülés előtt telefonon az AFIS-nál a következő telefonszámon: +36-30-560-9325 vagy +36-72-450-619
  • LÁTSZÓDJ! Használj OGN / FLARM jeladót vagy SafeSky alkalmazást! További információk

Kiegészítő szabályok járatos napokon

A TIZ területe két részre van osztva, a Keleti szabadon repülhető és a Nyugati korlátozott részekre. A határvonal a kifutópálya tengelyétől keletre, 3,2km (2 mérföld) távolságra van.

  • A TIZ légtér Keleti felében az általános szabályok érvényesek, azaz tudjanak rólad és látszódj. Ez azt jelenti, hogy Szársomlyón egész nap lehet helyben repülni és távrepülni is, de a nyugati oldalra nem szabad átsodródni.

  • A TIZ légtér Nyugati felében siklóernyős repülés nem végezhető. Pl. Csobáncról nem repülhetsz be, Jakabhegyen és Tenkesen se repülj. Tenkesről, és Jakab-hegyről kizárólag az utolsó járat távozását követően lehet repülni az AFIS tájékoztatásával.

XCTrackbe és egyéb repülős szoftverekbe tölthető légtér fájlt (OpenAir) innen tudsz letölteni. Telepítési instrukciókat itt találsz.
 
 
 
Az utasforgalmú járatos napok a következők:
2024. március 26-tól minden kedd és péntek.
2024. június 2-től minden kedd, péntek és vasárnap.
2024. június 5-től minden kedd, szerda, péntek és vasárnap.
 

Látszódj a levegőben!

AZ OGN / Flarm két rádió alapú ütközés megelőzési rendszer. Ha van ilyen készüléked akkor már látnak is a toronyban.
SafeSky egy mobilhálózat alapú megoldás. Nagy előnye, hogy több adatforrásból gyüjti össze a körülötted lévő forgalmat és egy app telepítésével azonnal használhatod a telefonodon. A fizetős szolgáltatásokra nincs szükség.

Légtér fájlok és telepítés

XCTrack telepítés: Egyéni légtérként lehet betölteni, és kézzel ki és bekapcsolni a légteret. Beállítások / Légterek / Fájlok / OpenAir fájl. Ezután válaszd ki a letöltött fájl (pogany_tiz_ne_repulj_be.txt) és utánna a listában pipáld be a légteret. A pipával kikapcsolhatod azokon a napokon amikor nincs járat.

Járatok útvonalak Google Earthben:

Reptéri infórmációk

 
 
Köszönjük,
Blue Sky SE vezetősége